retete culinare
Singurul site culinar din Romania
cu explicatii si poze pas cu pas
pentru TOATE retetele publicate
Retete » Info culinar » Articole culinare » Care sunt paharele potrivite pentru fiecare tip de bautura

CARE SUNT PAHARELE POTRIVITE PENTRU FIECARE TIP DE BAUTURA

Adaugat la 13 mai 2013
Nu trebuie sa fii neaparat barman profesionist pentru a sti in ce tip de pahar sa servesti bauturile invitatilor tai. Doar nu o sa le oferi vinul in sonde de apa si nici nu vei servi limonada in pahare de sampanie, nu-i asa?

Invata care sunt cele mai cunoscute modele de pahare si pentru ce bauturi se folosesc!

1. Paharele de vin

Vinul alb si vinul rosu se beau din tipuri de pahare diferite- diferentele sunt date de forma recipientelor, in sensul ca paharul de vin rosu este mai larg si mai bombat decat cel de vin alb.
Specialistii sustin ca forma cupei influenteaza gustul vinului - astfel, o cupa corespunzatoare va pune in evidenta aromele corecte ale vinului, in timp ce o forma nepotrivita ii poate altera gustul.
Vinul rose, la randul sau, se serveste in paharul de forma unei lalele, care imbina caracteristicile celor doua tipuri anterioare de pahare, de vin alb si rosu. Ca dimensiune, paharul de vin rose este apropiat de cel de vin alb, insa forma este asemanatoare cu cea a paharului de vin rosu.


2. Pahar fluta (de sampanie)

Forma acestui pahar nu permite acidului sa iasa foarte repede din bautura; tocmai de aceea, acest tip de pahar se foloseste si pentru servirea vinurilor cu continut carbogazos sau pentru berile fructate belgiene.


3. Cupa de sampanie

Tot pentru servirea sampaniei se folosesc si cupele, chiar daca aroma bauturii se pierde mai repede. Acest tip de pahar a fost creat in Anglia aristocrata, in secolul al XVII-lea.


4. Paharul Collins

Cunoscut si sub denumirea de Sonda, paharul Collins se foloseste pentru servirea bauturilor slab alcoolizate, sucuri si amestecuri de bauturi usoare.


5. Paharul cordial

Fie cu picior, fie fara, paharul Cordial se foloseste pentru servirea bauturilor aperitiv (lichioruri, creme de lichior etc).


6. Paharul Highball

Paharul Highball se foloseste pentru servirea cocktailurilor si amestecurilor de bauturi, fiind un pahar foarte rezistent.


7. Paharul Hurricane

Paharul Hurricane are o forma speciala, usor alungita, de lampa; se foloseste pentru servirea cocktailurilor exotice.


8. Pahar shot

Shot-urile sunt pahare de mici dimensiuni care se folosesc, de regula, pentru servirea bauturilor spirtoase (tequilla, amaretto, lichioruri).


9. Pahare de bere

Exista mai multe modele de pahare pentru bere, in functie de tipurile acestei bauturi. Astfel, paharul pentru berea pilsner se diferentiaza de cel pentru berea din grau, in vreme ce halba este potrivita pentru a pastra mai mult timp berea rece.


Autor: Alina Paduraru
загрузка...

Comentarii la Care sunt paharele potrivite pentru fiecare tip de bautura

Nume si prenume
Email
cod nou

Ti-a placut articolul?
articol citit de 2594 ori
Publicitate
Ophelia1983
587 articole publicate
Publicitate
Copyright © 2015 - Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site se pedepseste conform legilor in vigoare
retete