SECRETUL PESTELUI JAPONEZ FUGU

Putini au auzit despre Fugu, o specie de peste otravitor originar din apele Japoniei. Curiozitatea sau excentricitatea imping foarte multi oameni sa incerce preparatele din carnea acestui peste deosebit de toxic si foarte multi dintre acestia isi pierd viata daca ceea ce consuma nu a fost gatit corespunzator. Majoritatea celor care incearca preparate din acest peste Fugu spun ca o fac pentru senzatiile tari oferite in timp ce mananca (gura si fata incep usor sa amorteasca).

Toxicitatea pestelui Fugu este foarte ridicata
Fugu contine cantitati uriase de tetrodoxina in organe, in special in ficat si piele. Otrava actioneaza asupra muschilor care sunt paralizati in timp ce victima este constienta. Moartea survine in urma asfixierii.
Din pacate nu exista un antidot in fata acestei toxine. In urma multor ani de cercetari stiintifice s-a ajuns la concluzia ca pestele in sine nu este otravitor, insa, acesta consuma diverse vietuitoare care contin bacteria tetrodoxin-laden si o asimileaza in organism, el fiind imun la efectele acesteia.

Foarte multe firme care se ocupa cu cresterea de pesti fugu au obtinut exemplare fara otrava, datorita lipsei hranei pestilor care contine tetrodoxina.

Fugu este o delicatesa de sute de ani
Se stie ca Fugu este consumat de secole in Japania. In perioada domniei Tokugawa (1603-1868) a fost interzis consumul acestui peste datorita numarului mare de morti. In partile occidentale ale Japoniei, unde puterea guvernului era mai slaba si pestele se putea obtine mai usor, s-au dezvoltat multe tehnici de pregatire a pestelui care se folosesc si in prezent.

Delicatese din peste Fugu
Daca vrei sa mergi la un restaurant cu preparate din peste Fugu iti aratam 4 exemple din aceste preparate: "Coaste" de peste Fugu prajite, Sacul de sperma al pestelui Fugu cu ridiche si ceapa verde, Fugu cu terci de ovaz fierbinte, Aripioare afumate de Fugu in sos de Sake.

Legi privind pescuitul pestelui Fugu
Datorita pescuitului excesiv, care a afectat serios populatia de fugu, japonezii au reglementat pescuitul. Astfel, Fugu este pescuit in special primavara, in perioada reproducerii. Cea mai mare piata de desfacere a pestelui fugu este Shimonoseki.

Cum se prepara pestele Fugu
Fugu poate fi gatit in foarte multe feluri, la fel ca orice tip de peste. Secretul sta in indepartarea partilor care contin toxina. Poate fi pregatit sub forma de tocanita, friptura, crud in diverse meniuri, salata si multe altele.