retete culinare
Singurul site culinar din Romania
cu explicatii si poze pas cu pas
pentru TOATE retetele publicate
Retete » Ghid alimente » Dovlecel

DOVLECEL

Adaugat la 25 ianuarie 2009
Denumire in latina: Cucurbita pepo
Este un soi de dovleac, cultivat pentru fructele sale verzi si lunguiete. Este foarte popular in tarile Europei Vestice si in jurul bazinului Marii Mediteraneene.

Istoricul Dovleceilor

Originea dovleceilor a fost multa vreme un subiect de controversa, existand teorii cum ca ar proveni din Asia Centrala, din America sau chiar din Africa. Pana la urma, se pare ca paternitatea acestui aliment a fost "revendicata" si castigata de catre stravechile populatii preincase de pe teritoriul actualului Mexic, civilizatii in care dovleceii ar fi fost folositi ca aliment conform surselor arheologice cu nu mai putin de 7000 de ani in urma. Pe continentul european, ei au fost adusi si raspanditi cu cateva sute de ani in urma, de catre turci si italieni. In prezent, aceasta leguma este cunoscuta pe intreg globul pamantesc, pe langa varietatea cu coaja de un verde deschis, pe care o cunoastem din pietele noastre, existand si dovlecei italienesti de un verde inchis (zucchini), galbeni, rosietici sau chiar albi.

Proprietatile Dovleceilor

Se cultiva pentru fructele tinere ce se folosesc la prepararea diferitelor mancaruri sau conserve. Cultura dovleceilor este asemanatoare culturii timpurii a castravetilor. Se seamana la inceputul lunii mai. Cel mai raspandit soi de dovlecel la noi este asa-zisul "Fara vrej", soi timpuriu care da primele fructe de consum la 70-75 zile de la semanat. Dovleceii au culoare alba-verzuie, marmorata, ca dimensiuni fiind mari si alungiti.

Beneficiile Dovleceilor

Dovlecelul este o leguma bogata in hidrati de carbon, magneziu, potasiu, amidon, fosfor, folati, calciu. Contine multe vitamine - in special vitaminele A, B, C, E.

Toate varietatile de dovleac sunt sarace in calorii si glucide. De aceea, eficienta lui terapeutica se bucura de popularitate, ca si preparatele gastronomice. Bogat in fibre de calitate, in potasiu si apa, dar cu resurse modeste de sodiu, dovlecelul are proprietati diuretice si se digera foarte usor. De aceea, dieta cu aceasta leguma este tolerata de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale. Nutritionistul Eric Favre recomanda sucul de dovlecei in rezolvarea cazurilor de constipatie si diaree. Dovlecelul este ideal in regimul specific diabeticilor si supraponderalilor.

Datorita antioxidantilor carotenoizi contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Reduce riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale (datorita magneziului si folatilor). Este benefic in scaderea tensiunii arteriale (magneziu, potasiu). Datorita fibrelor, previne cancerul de colon. Are rol antiinflamator in astm, osteoartrita.

Soiuri de Dovlecei

Dovlecelul este o leguma de culoare verde sau galbena, cu aroma delicata si miez cremos. Se gaseste sub forme, marimi si arome diferite. Indiferent de sortiment - Zucchini, cel verde; Patison, cel galben, de forma discoidala, ca o scoica cu margini crenelate etc. -, se consuma de preferinta dovleceii tineri. Cei tineri sunt mai gustosi si mai usor de digerat.

Comentarii la Dovlecel

Nume si prenume
Email
cod nou

utilizator_anonim
adaugat de utilizator_anonim pe 26 octombrie 2014, 16:21
Oferte de lucru urgente! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Valabil in toata tara! Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email enache_lili2014@yahoo.com
Ti-a placut articolul?
articol citit de 11581 ori
Publicitate
Goaga
23 articole alimente publicate
Publicitate
NautNaut
11716 afisari
DovlecelDovlecel
11582 afisari
LeusteanLeustean
11474 afisari
GuliaGulia
6964 afisari
Salata verdeSalata verde
5468 afisari
VanilieVanilie
12 septembrie 2013
LamaitaLamaita
11 septembrie 2013
NucsoaraNucsoara
10 septembrie 2013
StruguriStruguri
03 septembrie 2013
GutuiaGutuia
03 septembrie 2013
Copyright © 2014 - Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site se pedepseste conform legilor in vigoare
retete