retete culinare
Singurul site culinar din Romania
cu explicatii si poze pas cu pas
pentru TOATE retetele publicate
Retete » Ghid alimente » Naut

NAUT

Adaugat la 25 ianuarie 2009
Denumire in latina: Cicer arietinum

Istoricul Nautului

Cunoscut si sub denumirea de "mazarea berbecilor", este o planta leguminoasa anuala, originara din Asia Mica. A fost introdus, drept cultura in Evul Mediu, iar in estul Europei, incepe sa fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea.

Proprietatile Nautului

Nautul prefera un sol lutos sau nisipos, bogat in substante nutritive, cu grenaj bun si cu pH scazut. Nu trebuie udat din exces, pentru ca radacinile putrezesc daca stau in pamant mereu umed. Mai mult chiar, nautul este rezistent la seceta, insa tolereaza greu temperaturi peste 26 grade Celsius in timpul zilei. Trebuie plantat intr-un loc cu multa lumina, de acest factor depinzand dezvoltarea lui ulterioara.

Beneficiile Nautului

Nautul este bogat in proteine, saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) si in complexul de vitamine B. Avand o concentratie ridicata de proteine (24%), la care se adauga si un procent consistent de hidrati de carbon si grasimi, nautul are o valoare alimentara deosebita, inlocuind in buna parte proteinele din carne.

Nautul este un inlocuitor foarte bun pentru cafea, boabele de naut prajite si macinate fiind un puternic stimulent digestiv si nervos. Pentru ameliorarea simptomelor racelii, specialistii in medicina naturista recomanda administrarea zilnica a doua pahare de apa de naut. Fiind un medicament foarte puternic, apa de naut e contraindicata in febra, hipertensiune si stari de iritabilitate nervoasa. Nautul este apreciat si pentru virtutile sale nutritive. Recomandat in terapia asteniei fizice si psihice, in convalescenta, nautul poate fi considerat, pe drept o sursa de sanatate.

Specii de Naut

Dupa forma si culoarea semintelor se deosebesc urmatoarele varietati de naut: bohemico-nigritum, cu seminte negre, colturoase - "cap de berbec"; transcaucaziano-carneum, cu seminte roz-galbui, rotunjite - "cap de bufnita"; transcaucaziano-lutescens, cu seminte galbene, rotunjite; afganico-roseum, cu seminte roz, colturoase; turkestano-eborinum, cu seminte galbene, globuloase (ca de mazare) cu cioc.

Comentarii la Naut

Nume si prenume
Email
cod nou

utilizator_anonim
adaugat de utilizator_anonim pe 02 februarie 2015, 01:19
delicios si foarte hranitor.
utilizator_anonim
adaugat de utilizator_anonim pe 26 octombrie 2014, 16:19
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! Nu este joc piramidal sau MLM! avem nevoie de operatori online care sa lcureze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email enache_lili2014@yahoo.com.
Ti-a placut articolul?
articol citit de 12505 ori
Publicitate
Goaga
23 articole alimente publicate
Publicitate
NautNaut
12506 afisari
DovlecelDovlecel
11971 afisari
LeusteanLeustean
11702 afisari
GuliaGulia
7549 afisari
Salata verdeSalata verde
5842 afisari
VanilieVanilie
12 septembrie 2013
LamaitaLamaita
11 septembrie 2013
NucsoaraNucsoara
10 septembrie 2013
StruguriStruguri
03 septembrie 2013
GutuiaGutuia
03 septembrie 2013
Copyright © 2015 - Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site se pedepseste conform legilor in vigoare
retete